woensdag 7 maart 2018

Platenzaakstickers #311

N.V. Hees & Co.
Muziek
(Peperstraat 8-10)
Delft

Op label, Marian Anderson and The Philadelphia Orchestra, 10", Alto Rhapsody Op. 53 Part 1, His Master's Voice D.B. 3837 (Verenigd Koninkrijk, 1939?)

Vooralsnog de oudste platenzaak in Delft, deze inzending van Philomeen Lelieveldt. De bekende klassieke sticker: een afgehoekte rechthoek met als basiskleur rood, witte belettering en een idem randje. De sticker bevat bovendien minimale informatie, zo ontbreekt een adres. Uit een advertentie uit een adresboek van 1938 zijn de adresgegevens van de winkel te achterhalen.


Daaruit wordt bovendien duidelijk wat Hees & Co behalve platen nog meer verkocht. Op catawiki is zelfs nog een grammofoon van Hees terug te vinden. Uit het plaatje op de grammofoon blijkt dat er naast Delft ook vestigingen in Haarlem en Den Haag zijn geweest.


Op internet is bovendien een pagina van Henk Hees te vinden waarin hij een oproep doet om de geschiedenis van de winkel in kaart te brengen. Daar is te lezen dat de winkel in 1900 door de grootvader van Henk werd opgericht als Hees en Co's muziekinstrumenten en radiohandel. Door de verkoop van piano's en orgels was het bedrijf ook ver buiten Delft bekend. In 1938 werd het volledig door brand verwoest, maar is weer opgebouwd. De vader van Henk was de laatste directeur van het bedrijf dat in 1969 de deuren sloot.

Toch komt Hees nog voor op onder andere een concertposter voor een nachtconcert van Rory Gallagher op vrijdag 18 oktober 1974 als adres waar kaarten voor het concert gekocht konden worden. De vestiging zit dan in de Choorstraat. Daar moeten dan ook singles en lp's verkocht zijn, want dat was de geëigende combinatie met concerttickets. Toch Henk Hees maar eens mailen voor meer informatie. Wordt vervolgd!

TOEGEVOEGD 13 MAART 2018

Een emailwisseling met Henk Hees, kleinzoon van de stichter van Hees & Co leverde de volgende informatie op, waardoor het verhaal enigszins aangepast dient te worden.

Na de brand in 1938, die de zaak aan de Peperstraat helemaal in de as legde, werd een nieuw onderkomen voor het bedrijf betrokken aan de Choorstraat 1-3. Dat is dus ook het adres waarop de sticker op de plaat werd geplakt. Daar werd dezelfde handelswaar als aan de Peperstraat aan de man en vrouw gebracht. In 1969 verkocht de vader van Henk de zaak. Die werd onder dezelfde naam maar zonder orgels en piano's voortgezet. Alphenaar uit Haarlem zette de hoofdvestiging in Delft en het filiaal in Den Haag voort en had ook een winkel onder eigen naam in Haarlem. Omstreeks 1976 is de winkel in Delft overgenomen door wit- en bruingoedketen It's en verdwenen de vinylplaten uit het assortiment.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten