woensdag 14 februari 2018

Platenzaakstickers #308


Twee stickers op één hoes en dan ook nog twee verschillende!

Electro-technisch handels
en installatie bureau
Ferdinand Sterckel
Beekstraat 16
Hengelo (O)

Gramofoonplaten
worden niet geruild
Het Twentse Platenhuis
Hengelo
Telef. 6561-6562

Beide stickers op achterzijde hoes, Mitch Miller en zijn orkest en koor, 7", The Bridge on the River Kwai, Philips 322 219 BF (Nederland, 1958)

Al eerder kwam ik, in dezelfde kringloop waar bovenstaande single vandaan komt, singles tegen met de ene of de andere sticker. En ook Evert Nijkamp stuurde me al afbeeldingen van beide stickers afzonderlijk. Aanvankelijk had ik dan ook het idee dat het om twee verschillende winkels ging. Maar aangezien bovenstaande single beide stickers bevatte, heeft het er alle schijn van dat het een en dezelfde winkel betreft. Opvallend is wel dat beide stickers, behalve de woonplaats Hengelo, totaal verschillende informatie bevatten: alles wat op de ene staat, mist op de andere. Behalve de woonplaats is er op de stickers dan ook geen enkel bewijs te vinden dat het dezelfde winkel betreft. Maar omdat de aparte stickers terug te vinden zijn op singles uit dezelfde periode en er bij mijn weten eind jaren vijftig nog geen tweedehandsplatenzaken waren, moet Het Twentse Platenhuis wel de vinylafdeling van Ferdinand Sterckel zijn.

De linker sticker is de winkelsticker, de rechter was voor de administratie, getuige het kartelrandje aan de onderkant. Als 'electro-technisch handels bureau' verkocht Sterckel waarschijnlijk ook radio's en platenspelers. De vinylafdeling in de vorm van Het Twentse Platenhuis was dan ook logische aanvulling op het elektronische assortiment. Daarmee is het de derde winkel in Hengelo waar je vinyl kon kopen, al kan het goed zijn dat tegen de tijd dat Fox actief werd, de vinylafdeling bij Sterckel al was opgedoekt. Aangezien Ben Hogeweg zijn winkel in 1954 begon, zit hier wel een overlap met Sterckel's Twentse Platenhuis.

Een advertentie in de Twentsch Dagblad Tubantia van 18 februari 1942 bewijst dat Ferdinand Sterckel inderdaad radio's verkocht. De link met Het Twentse Platenhuis is echter nergens op het internet terug te vinden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten