maandag 27 maart 2017

Platenzaakstickers #271

Disc-O-Marc
Kerklaan 2
Stadskanaal
Op elke markt onbetwist de grammofoonplatenspecialist!

Op achterzijde hoes, Various Artists, LP, Hattu Schlager?, Philips 9286 890 (Nederland, 1977)

Voor de verandering weer eens een echte platenzaak! Mocht er nog twijfel bestaan na het lezen van de naam van deze winkel, dan is die na het kennis nemen van de slogan van Disc-O-Marc geheel verdwenen. Bovendien is de O afgebeeld als langspeler of single, al lijkt hij nog het meest op de draaischijf van een platenspeler. Een single komt dan op een goede tweede plaats.
De winkel lag net buiten het centrum van Stadskanaal, en ook net binnen de provincie Groningen. De betekenis van de slogan van de winkel is me niet helemaal duidelijk. Wat bedoelt Marc hiermee? Op welke markt is hij de grammofoonplatenspecialist? Bedoelt hij dat hij alle genres in huis heeft of stond hij ook op de markt en was daar onbetwist degene met het beste aanbod op vinyl? Dat had beter gekund, een slogan is tenslotte bedoeld om potentiële klanten te verleiden en dan moet meteen duidelijk zijn wat je bedoelt. Daar moet je niet eerst nog eens een avondje over gaan discociëren.

Volgens de Nederlandse bedrijvengids is Disc-O-Marc nog steeds actief, ook duikt hij op in een overzicht van tweedehandswinkels met hetzelfde adres als op de sticker. Kerklaan 6 maakt deel uit van een rijtje eengezinswoningen onder één kap. De aanblik op Street View van Google Maps doet niet direct aan een winkelpand denken, dus wellicht was mijn tweede inschatting wat de slogan betreft nog niet eens zo gek en verkocht en verkoopt Marc tweedehandsplaten op markten in de omgeving van Stadskanaal. Hij zou daarmee de eerste mobiele platenzaak in dit blog zijn.

Zoals meerdere stickers van platenzaken in het noorden des lands is ook deze afkomstig van Evert Nijkamp.

1 opmerking:

  1. Disc-O-Marc was een ambulante platenhandel. De naam is een samenvoeging/verbastering van plaat/disc en markt/Mark met inderdaad de O er tussenin om het beter te laten klinken en een LP/singel af te beelden. De platenhandel was voornamelijk te bezoeken op de markten in het Noord-Oosten van het land. Voornaamste genres: Nederlandstalig/piraten, Duistalig/schlager/volksmusik en country.

    BeantwoordenVerwijderen