maandag 6 februari 2017

Platenzaakstickers #264

Firma W.K. van der Glas
Heerenveen
Telefoon 2652
Muziekinstrumenten
afd. Grammofoonplaten

Op achterzijde hoes, De Damrakkertjes, 7", Dikkertje Dap, Philips 314 012 RF (Nederland, 196?)

Simpeler kan het haast niet: blauwe belettering op een witte achtergrond. Zelfs de enige versiering, het kader, is hier weggelaten. Wel aanwezig is de traditionele kartelrand aan de onderkant. 

'Het was in 1918, dat de heer Willem Klazes van der Glas, de grootvader van één van de huidige eigenaren, zich aan de Eerste Herenwal vestigde als filiaalhouder van de firma Timmer, piano- en orgelhandel te Bolsward. In 1921 begon hij voor zichzelf en kocht in het centrum van Heerenveen het pand aan de Lindegracht 9. Eerst werden piano's en orgels verkocht en snel daarna ook blaasinstrumenten. In een later stadium kwamen ook langspeelplaten en hifiapparatuur in het assortiment.' Zo staat de lezen op de website van Van der Glas blaas- en slaginstrumenten.

Begin jaren vijftig begon de familie met het produceren van eigen 'trommen en signaalinstrumenten', inspelend op de opkomst van drumbands en tamboercorpsen na de Tweede Wereldoorlog. Dat deden onder een eigen merknaam Majestic.
De firma breidde gestaag uit en in 1973 heeft de heropende vestiging aan de Lindegracht een vloeroppervlakte van om en nabij de 200 m2. Daarvan zal slechts een percentage aan vinyl zijn gewijd.

Van der Glas aan de Lindegracht
 
Het familiebedrijf bestaat nog steeds en wordt gedreven door een kleinzoon van de oorspronkelijke eigenaar en zijn achterneef. Wie zich meer wil verdiepen in de geschiedenis van het bedrijf kan terecht op bovenstaande link waar het allemaal tot in detail beschreven is. Vinyl wordt alleen in de eerste alinea genoemd en zal inmiddels ook niet meer tot het assortiment behoren. Al zal menig bandje uit de omgeving Heerenveen een drumstel van Van der Glas in bezit hebben.

Met dank aan Evert Nijkamp die de sticker en bijbehorende informatie aanleverde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten