woensdag 17 februari 2016

Platenzaakstickers #226

John H. Hoogendoorn
Grammofoonplaten
Kleiweg 80
Tel. 7226

Op binnenzijde hoes, John Coltrane Quartet with McCoy Tyner, Jimmy Garrison & Elvin Jones, LP, Ballads, Impulse! AS-32 (Verenigde Staten, 1963)

Op binnenzijde hoes, Oliver Nelson with Eric Dolphy, LP, Straight Ahead, Prestige PPR 083 (Nederland, 1966)

Op binnenzijde hoes, John Coltrane, LP, Om, Impulse! AS-9140 (Verenigde Staten, 1967)

Nog niet eerder diende de mogelijkheid zich aan om drie stickers in een keer in een blog te posten. En we hebben hier niet met zo maar de eerste de beste platenzaak te maken. Althans dat doen de platen waar de sticker op zitten vermoeden. Hoogendoorn lijkt een gerenommeerde jazzwinkel. Het is in ieder geval een onvervalste platenzaak, van instrumenten, bladmuziek, radio's, televisietoestellen of koelkasten en wasmachines is hier absoluut geen sprake.

Het eerste onderscheid met de meeste andere zaken, uitgezonderd het hoofdstedelijke Boudisque, is dat Hoogendoorn de stickers aan de binnenzijde van de hoes plakte. Geen enkele klant had er last van dat de sticker een deel van de hoes onzichtbaar of, erger nog, onleesbaar maakte en hem er dus met alle risico's van dien af moest pulken. Deze stickers kun je met een gerust hart laten zitten.

Ook de afbeelding mag er wezen, al is niet op het eerste gezicht duidelijk hoe de vork in de steel zit, of beter gezegd, hoe de naald op de plaat komt. Rechts is ontegenzeggelijk een schijf vinyl afgebeeld, wat daar uit te voorschijn komt heeft er alle schijn van een arm van een platenspeler te zijn, getuige de verdikking op het eind (het element) en de licht naar boven uitstekende vingersteun om de naald op de plaat te zetten. Alleen komt de naald op deze manier nooit bij de plaat! Laten we het op artistieke vrijheid van de ontwerper houden.

De ontwerper is echter nog iets vergeten en dat is de plaatsnaam. Hier is niet stilgestaan bij het traceren van de winkel nadat die was verdwenen. Wellicht richtte Hoogendoorn zich op de lokale clientèle en vond het overbodig ruimte voor de plaatsnaam in te ruimen. Gelukkig hebben we tegenwoordig internet, maar ook dat biedt niet direct uitkomst. Al lijkt de zoektocht zich snel toe te spitsen op Rotterdam en Gouda. Beide hebben een Kleiweg en ook de Hoogendoorns zijn in beide steden redelijk vertegenwoordigd. Nader onderzoek leert dat de Kleiweg in Rotterdam zich buiten de ring bevindt en niet een echte winkelstraat is, terwijl de Goudse evenknie midden in het centrum ligt en een keur aan winkelmogelijkheden biedt. Ik gok er dan ook op dat John H. Hoogendoorns grammofoonplatenwinkel zich in Gouda bevond. Mocht er onder de lezers een jazzadept zijn die in de jaren zestig een deel van zijn collectie bij Hoogendoorn heeft bemachtigd, dan hoor ik graag of ik het bij het rechte eind heb.

Wie snel is kan de platen wellicht nog bemachtigen bij Concerto waar ze bij de tweedehands jazz stonden, na door Bjorn Graafland op het mobiele fototoestel te zijn vastgelegd. Een week geleden stonden ze er alle drie nog.

Ik lijk met Gouda op het goede pad te zitten.

Pim Leefsma liet me weten dat Hoogendoorn inderdaad in Gouda aan de Kleiweg zat en dat je voor de toen moderne jazz bij hem moest wezen. Hij voegde daar nog aan 'in het kleinsteedse Gouda van de jaren vijftig en zestig was zijn winkel een ontmoetingsplek was voor de plaatselijke artistiekerige jazzcats. In het tijdperk vóór de Beatles waren het dit soort hang-outs waar jongeren elkaar ontmoetten en ideeën uitwisselden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten