dinsdag 22 december 2015

Platenzaakstickers #219





Zaansche Muziekhandel
Ged. Gracht 88
Zaandam

Op label, Oskar Hackenberger, 10", Einzug der Gladiatoren, Electrola E.G. 1006 (Duitsland, 193?)

Kaler heb ik ze nog niet gehad. Het lijkt er zelfs op dat het labeltje met de hand uit een groot vel is geknipt. Het is duidelijk een exemplaar uit het begin van de verkoop van platen. Zoals in het vorige week aangehaalde boek Muziek in Detail is te lezen, begon de platenverkoop bij winkels voor muziekinstrumenten en bladmuziek. Daar lijkt dit een typisch voorbeeld van.

Een zoekopdracht bij het Gemeente Archief Zaanstad levert een foto op uit de tijd dat de winkel nog Nieuwe Zaansche Muziekhandel heette.

De Nieuwe Zaansche Muziekhandel, De Roos, Boek- en Kantoorboekhandel, ca. 1910

De winkel was toentertijd nog gevestigd aan de Burcht en verhuisde later naar de Gedempte Gracht. Schijnbaar kon de familie De Roos niet van muziek en bladmuziek alleen leven en werd in het levensonderhoud voorzien door dit te combineren met een boekhandel en artikelen voor kantoren. Bovendien was De Roos niet de enige in Zaandam met deze combinatie.
Grappig om te zien dat er sprake is van een terugkeer naar de basis nu steeds meer platenzaken zich tegenwoordig genoodzaakt zien muziekgerelateerde boeken en stripboeken aan hun assortiment toe te voegen om te overleven. Andersom zijn er ook boekhandels die een afdeling geluidsdragers hebben. Maar hoe is het begonnen??? Een kwestie van de kip en het ei?? Op de sticker is in ieder geval duidelijk sprake van muziekhandel en lijkt de boekenbranche het onderspit te hebben gedolven.

Hetzelfde archief levert ook nog beelden op van het pand aan de Gedempte Gracht 88, zij het onder een andere naam.

Muziekhandel Volmer v/h Kleyn aan de Ged. Gracht 88, 1964

Voorheen was in 1964 nog niet zolang geleden: in 1962 heette de winkel nog Muziekhandel Kleyn en werd de naam op de pui geflankeerd door links een Philips en rechts een Decca lichtreclame. De oplettende kijker of die met ontzettend goede ogen ontwaart rechts boven in het deurvenster een poster van Wim Sonneveld als Frater Venantius. Ook is in het linkerwinkelraam een reclameverlichting te zien voor de Maand van de Grammofoonplaat. Dit was een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Grammofoonplaten Detailhandelaren om de verkoop van platen te bevorderen. Bij besteding van 5 gulden kon het singletje van Frater Venantius voor 1,95 gulden aangeschaft worden.

Vormer maakte in zijn winkel een duidelijke scheiding tussen de grammofoonplaten (links) en de bladmuziek (rechts), vergelijkbaar met de scheiding tussen muziek en kantoorboekhandel in het pand van De Roos. Vermeldingswaard is ook dat de voorganger van Vormer, de firma Kleijn in 1952 een van de eersten was die een grammofoon in de toonbank inbouwde om het de koper gemakkelijker te maken een plaat te beluisteren. Zo valt te lezen in hetzelfde Muziek in Detail.

Stickers van Kleijn en Vormer moeten er ook vast zijn, maar ben ik nog niet tegengekomen. De oersticker uit Zaandam die de gehele geschiedenis in werking zette is afkomstig van Pierre Gouweloos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten