maandag 29 juni 2015

Platenzaakstickers #199



Ypma Disco
Alkmaar
Telefoon 12626

Op achterzijde hoes, Johnny Meyer, 7", Johnny Meyer, Philips 422 009PE (Nederland, 195?)

Een sticker met geschiedenis. De familie Ypma vestigt zich in 1868 in Alkmaar en begint daar een pianobedrijf. Dat bedrijf bestaat nog steeds, getuige de website van de winkel waar deze feiten terug te vinden zijn. Het bedrijf groeit gestaag onder de leiding van kinderen en kleinkinderen van de oorspronkelijke oprichter en opent in de jaren tachtig ook filialen in Haarlem aan de Grote Markt en in Amsterdam aan het Spui.
Zoals meerder instrumentenwinkels neemt ook Ypma audio- en visuele apparatuur op in het assortiment en is er daar op voortbordurend op een gegeven moment ook een afdeling vinyl. De winkel heeft altijd een strikte scheiding tussen de 'populaire' afdeling, waar audioapparatuur en platen verkocht werden en de pianoafdeling, zoals te zien is op onderstaande foto van de winkel aan de Alkmaarse Langestraat te zien is. Links Ypma radio disco en rechts Ypma piano's orgels. Zou het personeel bij de winkel horen waar ze voor staan?



In 1995 scheidt de hifi-afdeling zich af van het pianoconcern en gaat onder de eigen naam Ynter sound & vision verder aan het Ritsevoort. Op de site van Ynter is nog een prachtige foto van de hifi-afdeling in 1980 te vinden, waarbij de tweelingbroer van Chiel 'op volle toeren' Montagne (zittend) de winkel bezoekt.


Deze bijdrage werd wederom mogelijk gemaakt dankzij Bjorn Graafland van Concerto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten