zondag 15 december 2013

Platenzaakstickers #127


G.P. van Daalen
Sedert 1900
Korte Hoogstraat 16
Vlaardingen
Tel. 010-345006

Op achterzijde hoes, Ohio Players, 7", Fire, Mercury 6167 058 (Nederland, 1974)

De familie Van Daalen was kennelijk bijzonder actief in de radio- en muziekhandel in Rotterdam en omgeving. Eerder waren al twee stickers van de Fa. J.M. van Daalen (61 en 118), die actief was in Rotterdam en Schiedam. Aangezien G.P. van Daalen al sedert 1900 actief was, ligt het voor de hand dat het hier een voorvader van J.M. betreft. Wellicht dat die onder die naam is blijven bestaan in Vlaardingen terwijl de andere vestiging onder J.M. doorgingen.
Op een blog van de Historische Vereniging Schiedam is terug te vinden dat de Rotterdamsche Radio- en muziekhandel G.P. van Daalen zich in juni 1940 aan de Rotterdamsedijk 252 vestigde. Dat wijst er op dat G.P. zich vanuit Rotterdam over de randgemeenten heeft verspreid. Eerst Schiedam en later Vlaardingen. Ook deze Van Daalen kan worden toegevoegd aan het rijtje radiowinkels die ook vinyl in het assortiment voerden.

TOEGEVOEGD 10 MAART 2016





G.P. van Daalen & Zn.
Gevestigd sinds 1900
Speciaalhuis voor:
Gramofoon, Muziekinstrumenten, Televisie, Radio, Geluidsinstallaties
Goudsesingel 101
Telef. 26620 Rotterdam
Rotterdamsedijk 252
Telef. 68807 Schiedam

Op hoes, Jussi Björling, 12" Shellac, La Boheme/Aida, His Master's Voice D.B. 3049 (Verenigd Koninkrijk, 193?)

Met deze inzending van Hans Dinkelberg lijkt het raadsel rond de stickers 61, 118 en deze post opgelost. Dat er een verband was, was al duidelijk, maar hoe het zat nog niet. Deze vroege sticker van de firma laat zien dat het bedrijf begonnen is in Rotterdam en van daaruit aanvankelijk naar Schiedam uitbreidde. Ook is er sprake van een zoon. Dat zou dan de J.M. zijn die de winkel in Rotterdam in Crooswijk begon en zich toe ging leggen op grammofoonplaten.
Pa begon met een winkel die zowel instrumenten als apparatuur verkocht en trok zich waarschijnlijk aan het eind van zijn loopbaan terug in het filiaal in Vlaardingen. Helemaal opgehelderd is het mysterie nog niet. Het is ondenkbaar dat de oprichter dezelfde is als de eigenaar van de winkel in Vlaardingen in 1974. Wellicht nam G.P. de winkel van zijn vader ergens in de jaren dertig over, dan zou hij in 1974 nog actief kunnen zijn. Er kan ook sprake zijn van twee zonen waarbij een van de twee de initialen van pa behield. Wordt vervolgd.....


TOEVOEGING 19 JANUARI 2022

 

Roger Pluijm uit Schiedam mailde me onderstaande tekst. Hij werkte tijdens zijn middelbareschooltijd (1972-1975) bij Vroom & Dreesman en Radio Modern in Vlaardingen, van 1977 t/m 1980 bij Dankers grammofoonplaten aan de Coolsingel in Rotterdam en van 1980 t/m 2020 op de muziekafdeling bij de Bijenkorf in Amsterdam en Rotterdam.

Bij Van Daalen in Schiedam aan de Rotterdamsedijk werkte vanaf ongeveer 1965 een keurige en aimabele jongeman, een soort Herman Stok, om te zien. Daar kocht ik een single van Tom Jones, met op de a-kant Delilah en op de b-kant The Green, Green Grass Of Home. In de winkel stond op een hoog wandrek de Soundtrack van The Sound Of Music, die ik van mijn ouders niet kreeg. Ik kocht wel beide singles van de LP, natuurlijk met die onverwijderbare Van Daalen-sticker. Kort daarop heb ik de LP alsnog bij Hakkert in Schiedam gekocht. Vanaf 1980 werkte ik bij De Bijenkorf Amsterdam op de afdeling grammofoonplaten. Hoofdverkoper in die tijd was Jan Bijker; collega’s onder andere Hans Hoevenberg en Cor Meyl. 

Bij Van Daalen stond in 1967 ook de eerste Philips kleurentelevisie in de etalage. In de regio Schiedam/Vlaardingen, vind je nogal eens 78-toerenplaten, met hoezen van G.P. van Daalen & Zn., eerst met het adres Hoogstraat 106A, later de Korte Hoogstraat in Vlaardingen. Ik ken vooral de platenstickers met kartels, van een plakbandrol. Hakkert in Schiedam had prijsstickers, die met betonlijm waren bevestigd die er na 60 jaar nog niet afvallen. Ook stempelde Hakkert vaak de binnenhoes. Rijken & De Lange in Rotterdam had chique ovale goud-zwarte stickertjes, die plakten ze keurig, passend boven de tulpenkroon van het DGG-etiket. Dat werd in de jaren zeventig gedaan door ‘oude’ Corrie, die met een prachtig handschrift de bonnen schreef, en Cobi Gerritse.  


10 opmerkingen:

  1. Ik kocht bij GP van Daalen in Vlaardigen mijn vinylplaten....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. en heb daar nog bonnetjes van. Ze zaten op de Korte Hoogstraat 16

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En toevallig was de allereerste single die ik kocht 'Bits and pieces' van de Dave Clark Five...:)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben advertenties tegengekomen van de electronicazaak G.P. van Daalen jr. Jaartal van de advertentie: Het Vrije Volk 12 september 1969.
    Adres van de winkel: Korte Hoogstraat 16, Vlaardingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb gewerkt bij van Daalen in de jaren 60 in Schiedam. Ik weet dat er ook een zaak was op de Gpudsesi gel in Rotterdam. GP had 2 dochters

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik bedoel de Goudsesingel in Rotterdam De voornaam van de baas was Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb een 78 toeren plaat liggen met de.reclame.van G.P. van Dallen Jr. Op de hoes gedrukt. Het is een pkaat van The famous Bkackpool Organist Reginald Dixon. Wie weet waar ik nog familieleden van van Daalen kan vinden? Misschien is er van hun uit wel interesse in dit album?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bericht van 7 jan 2020 13:35 is van
    Peter van Hemert
    Rotterdam

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb in de periode 1974-1980 bij g.p.van Daalen in Vlaardingen gewerkt als weekendhulp en in de schoolvakanties. In die tijd leefde de oude meneer van Daalen nog. De oude meneer van Daalen had 2 zonen. Een zoon (Kees) had een winkel in Schiedam (rotterdamsedijk) en de andere (Bep) had een winkel in Vlaardingen ( korte Hoogstraat). Beide winkels stonden los van elkaar. Vandaar dus de verschillende kleuren van de stickers. Wel hielpen ze elkaar over en weer. Was dus geen filiaal. Vader is inderdaad begonnen op de goudsesingel.

    BeantwoordenVerwijderen