maandag 11 februari 2013

Disque de surprise #5 San Francisco



Johnny Hallyday is vooral bekend als de stoere rocker, de Franse Elvis. Maar waar Elvis zich nooit heeft ingelaten met de flowerpower beweging, kon Johnny de verleiding niet weerstaan. In het ultieme hippiejaar 1967 ging hij voor de bijl en nam zijn versie van Hey Joe op. In hetzelfde jaar verscheen een EP met als eerste nummer zijn versie van het door Scott McKenzie vertolkte San Francisco (Be sure to wear flowers in your hair). Hallyday ging nog net niet zo ver dat hij McKenzie's advies letterlijk nam, maar de bijbehorende video zag er in ieder geval bloemrijk uit.



Johnny Hallyday bekijkt de situatie in San Francisco vanuit Parijs en voelt enige verwantschap met de hippies aldaar: 'Si vous allez à San Francisco, vous y verrez des gens que j'aime bien'. Hallyday gaat natuurlijk niet zover dat hij bloemen in zijn haar draagt, al kun je ook stellen dat hij nog een stapje verder gaat als hij zingt dat 'fleurs devenir nos amis' en 'on est tous frères sur cette terre'. Het gaat dan wel over San Francisco natuurlijk, al moet hij aan het einde van het nummer bekennen dat ook 'A Paris comme San Francisco on verra beaucoup des gens comme eux'.

Voor wie de Franse uitvoering van San Francisco een beetje aan de tamme kant vindt is er het laatste nummer op de b-kant van de EP. Op Psychedelic gaat Johnny zoals de titel al doet vermoeden op de psychedelische tour. Het nummer is in Engeland opgenomen onder hoede van Mick Jones en Tommy Brown. De gitaarsolo is hoogstwaarschijnlijk van niemand minder dan Jimmy Page.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten