donderdag 12 juli 2012

Shocking Blue liedjes top 5

Voor Platenblad nr. 189 vroeg redacteur René van Kaam de lezers om een top 5 van liedjes van Shocking Blue in te sturen. Dit was mijn inzending.



1. Send Me A Postcard
2. Harley Davidson
3. Long And Lonesome Road
4. Pickin’ Tomatoes
5. Shocking You

Het is geen makkelijke opgave om de vijf beste liedjes van Shocking Blue te selecteren. Maar al snel blijkt dat ik me kan beperken tot een bepaalde periode uit de toch niet al te lange bestaansgeschiedenis van deze Haagse band. De beste nummers maakte de groep in haar tweede line-up: Mariska Veres op zang, Robbie van Leeuwen op gitaar, Klaasje van der Wal op bas en Cor van Beek op drums. Toen Klaasje van der Wal in 1971 werd vervangen door ex-motion Henk Smitskamp werd niet alleen het imago van de band maar ook de muziek wat gladder. Als in 1973 Robbie van Leeuwen ook de band verlaat, is ook het typische Shocking Bluegeluid aan de composities verdwenen en wordt het geluid nog meer middle of the road. Vervolgens is er een duidelijk verschil tussen de langspeelplaten en de singles. De singles zijn over het algemeen de meer catchy nummers, terwijl de LP’s rustigere nummers bevatten. Uitzondering daarop is de eerste LP At Home die meer in het verlengde ligt van de eerste singles van de groep. Op latere persingen van de LP’s werd vaak een recente single toegevoegd. Zo stond Venus oorspronkelijk niet op de eerste LP en was Never Marry A Railroad Man oorspronkelijk niet op Scorpio’s Dance te vinden.
Na beluistering van singles en platen, kom ik al snel tot de conclusie dat ik een duidelijke voorkeur heb voor de eerste singles. Geen wonder dus dat A- en B-kant van de eerste single op de eerste en tweede plaats terecht komen. Ook nummer drie past in dit rijtje: uptempo, heerlijk in het gehoor liggende nummers met een ruw randje en alle drie met een orgelbijdrage die perfect in het nummer past. Op nummer 4 de B-kant van Hello Darkness. Pickin’ Tomatoes bevat alles wat een zomernummer nodig heeft. Al worden er tegenwoordig heel het jaar door tomaten geplukt, in vroegere jaren was dat toch vooral een baantje voor de zomervakantie. Ook hier weer zo’n typische Robbie van Leeuwen dubbele gitaarpartij, akoestisch solerend over een lekker stevig elektrische basispartij. Op vijf Shocking You, een nummer uit de tijd dat er voor de live-optredens een extra gitarist bij de groep kwam, Leo van de Ketterij, om de dubbele gitaarpartijen ook op het podium te kunnen verwezenlijken. Wat dit nummer extra bijzonder maakt en waarom het in mijn top 5 staat is de mondharmonica die door het hele nummer te horen is. Het is echter ook een van de weinige nummers waarop Mariska Veres zich af en toe laat gaan en een wat ruigere stem met rafelrandjes laat horen. Tot slot kan hier natuurlijk niet voorbij worden gegaan aan de aantrekkingskracht die Mariska Veres zeker in haar begintijd bij Shocking Blue op bijna alle jongens (en mannen) had en heeft. Dat was dan ook een van de redenen dat ze bij de band werd gehaald. Op de fotohoesjes van de singles werd daar vrolijk op ingespeeld. Daarom mag in dit stukje vermelding van het mooiste fotohoesje dan ook niet ontbreken. Die prijs gaat naar de singlehoes van Mighty Joe, met de beruchte leren veter. Voor de dames was er de hoes van de LP Scorpio’s Dance. Om ongelukken te voorkomen is Klaasje van der Wal grotendeels achter een cactus geparkeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten