woensdag 7 maart 2012

Platenzaakstickers #47



N.V. The Electric Gramophone
Spui 6
Amsterdam
Telefoon 245165
Radio-, Grammofoon- en Televisiespecialisten
Onverzegelde platen worden niet geruild

Op achterzijde The Cats, 7", Where Have I Been Wrong, Imperial 5C 006-24248 (Nederland, 1970)

Dat Max van Praag in Utrecht een aantal platenzaken had, was al bekend dankzij Platenstickers #8. Ook broer Jaap, vooral bekend als voorzitter van AFC Ajax, had een platenzaak, maar dan in Amsterdam: The Electric Gramophone aan het Spui.



Een foto van de zaak van Jaap van Praag tijdens het ophangen van een van de twee uithangborden met daarop platen en reclame voor Decca en Philips.
De winkel gaf maandelijks een blad uit, Phono Nieuws, met daarin het laatste nieuws en artikelen. Ajacied Ruud Suurendonk heeft ook in de winkel gewerkt en Johan Cruijf promootte er zijn single Oei oei oei, dat was me weer een loei.
De zaak bestond al in 1953, getuige onderstaand nummer van Phono Nieuws uit dat jaar.




TOEVOEGING 3 JULI 2014

Een recent bezoek aan Concerto, hofleverancier van uw platenstickerverzamelaar en medeleverancier aan de objecten in dit blog, leverde een prachtige papieren platenzak op van de zaak van Van Praag aan het Amsterdamse Spui.




In de zak een aantal bakelieten 12"'s van het Concerto in D major onder leiding van Marcel Moyse. De zak is enigszins te dateren door de vermelding 'hofleverancier van Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden'. Aangezien zijn eega Juliana op 4 september 1948 de troon besteeg, was er pas vanaf die datum sprake van Koninklijke Hoogheid. Volgens de zak beschikte de winkel ook over een reparatie-inrichting. De naam Van Praag is nog nergens terug te vinden. De winkel zal in de beginperiode de naam van het label His Master's Voice gedragen hebben. Die naam was ook al prominent aanwezig op de pui van de winkel, zoals hierboven te zien.


TOEVOEGING 17 DECEMBER 2014

Op achterzijde hoes, Charles Aznavour et les Chanteurs de Saint-Eustache, 7", Noël, Barclay 70415 (Frankrijk, ????)

Een witte variant van de hierboven afgebeelde sticker, met duidelijke kartelrandjes onderaan van het afscheuren.

TOEVOEGING 4 APRIL 2016

Op achterzijde hoes, Frank Sinatra, LP, Sinatra's Sinatra - A Collection of Frank's Favorites, Reprise MGRR 9-1010 (Nederland, 1963)

Bjorn Graafland van Concerto stuurde me deze blauwe variant, die identiek is aan de oranje versie. De witte wijkt toch net iets af in de ruimte tussen de letters rechts. Bij de blauwe en oranje variant vormen de drie teksten rechts ongeveer een blok terwijl op de witte de tekstbreedte van Amsterdam en het telefoonnummer kleiner is dan die van Gramophone. Een kniesoor die daar op let, maar het blijft een verschil!


Op achterzijde hoes, Cor Steyn, LP, Cor Steyn and his Magic Organ, Imperial SILX 1019 (Nederland, 196?)

De gele variant is afkomstig van Alfons Roebroek en is identiek aa de blauwe en oranje variant. Er blijkt echter nog een andere variant waarbij het blokje Amsterdam en telefoonnummer ongeveer in het midden begint en de toevoeging Onverzegelde platen worden niet geruild in kapitalen is in plaats van cursief onderkast.


Op achterzijde hoes, Ben, sa tumba et son orchestre, 10", Ben, sa tumba et son orchestre, Barclay 82196 (Frankrijk, 1959?)

Voor de geïnteresseerden, Tumba is een muziek- en dansstijl die vooral wordt gebezigd op de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao). De naam is afkomstig uit de Bantu-cultuur in Congo. Wat de uit Frankrijk afkomstige Ben met zijn tumba én een orkest produceerde, klinkt alsvolgt.



Met wederom dank aan Bjorn Graafland van het hoofdstedelijke Concerto voor het beschikbaar stellen.

1 opmerking:

  1. Ik ben aan het opruimen, helaas doet de poatenkoffer van mijn grootvader niks meer, veel platen erop gedraaid, zelfs de 78 toeren van tante Leen

    BeantwoordenVerwijderen