maandag 13 februari 2012

Platenzaakstickers #40



Sonora
Noordstraat 92
Tel. 2680
Terneuzen

Koster-Deij
Weststraat 13
Tel. 1930
Axel

Op achterzijde Wilson Picket, Joe Tex, King Curtis, Sam & Dave, Aretha Franklin, Percy Sledge, Otis Redding and many others, LP, This is Soul, Vol. 5, Atlantic Special 2358 014 (Nederland, jaar onbekend)

Het lijkt wel Monopoly, de adressen van deze Zeeuwsvlaamse combi-zaken.
Sonora bestaat nog steeds, maar is inmiddels opgeschoven naar nr. 100 in de Noordstraat, getuige de informatie op hun website en voorkoopt voornamelijk muziekinstrumenten.



Het huidige onderkomen van Sonora, wat er meer op duidt dat de oorspronkelijke winkel vervangen is door nieuwbouw.

Koster-Dey (de ij op de sticker moet in werkelijkheid een y zijn) had naast Axel ook winkels in Oostburg en het Westbrabantse Bergen op Zoom. De winkel in Bergen op Zoom werd in 1978 geopend. Voor zover ik na kan gaan is die vestiging de enige van de drie Koster-Dey winkels die nu nog bestaat. De website geeft meer informatie over het huidige aanbod: instrumenten.

Informatie op internet leert dat Sonora en Koster-Dey een familiebedrijf waren. Het werd in 1920 gestart door Cornelis Koster en Pieternella Koster-Dey in Axel. De huidige eigenaar van Sonora is Kees Koster. Wie in Bergen op Zoom de scepter zwaait, is niet terug te vinden, maar het moet haast wel familie zijn.

 

TOEVOEGING 23 JANUARI 2021

 

Koster-Dey / Sonora
Axel Terneuzen Oostburg Bergen op Zoom
Specialisten in 
Grammofoonplaten muziekinstrumenten orgels piano's bladmuziek

Tony Bass, 7", Wij zijn de jongens, Delta DS 1375 (Nederland, 1970)

Deze papieren singlezak kwam ik al weer meer dan twee jaar geleden tegen in een kringloopwinkel in Sint Maartensdijk, of zoals ze daar zeggen Smerdiek. Dat de single die er in zit niet altijd iets zegt over de tijd waarin de plaat verkocht werd, blijkt aan het bonnetje dat er ook nog in zat.


Koster-Dey 
Fortuinstraat 20  Kortemeestraat 10
Bergen op Zoom
2 AUG '79
4,95

De single is dus in 1979 verkocht in het filiaal in Bergen op Zoom. De winkel had twee ingangen, een in het Vierkantje, de Kortemeestraat, en een in de Fortuinstraat om de hoek, richting Markt. De platen stonden bij de ingang in het Vierkantje, de rest van de winkel bevatte muziekinstrumenten en bladmuziek (zie sticker 130). Het singletje is zo goed als in Mint condition, dus veel gedraaid is het niet. 

Inmiddels is er het nodige veranderd sinds de post van de sticker in 2012. 

Allereerst blijkt de begindatum van de winkelketen niet te kloppen, dat moet 1937 zijn. De oerwinkel in Axel was verdeeld in twee afdelingen: vader Kees verkocht traporgels, piano's en grammofoonplaten en moeder Pieternella handelde in dameshoedjes. Een combinatie die nog niet in de blog voorkwam en ik heb zo'n vermoeden dat dit de enige winkel was waar je naast een leuk dameshoedje ook een traporgel of grammofoonplaat kon kopen. Het echtpaar kreeg 8 kinderen die in de verschillende filialen meehielpen.

In 1952 opende de familie een filiaal in Terneuzen, later volgden Oostburg en, in 1978, Bergen op Zoom. In 2000 hield het bedrijf op te bestaan en gingen zoon Jo, in Bergen op Zoom, en Kees jr., in Terneuzen, zelfstandig verder. Eind 2015 stopten Jo en zijn vrouw Mieke met de winkel in Bergen op Zoom. Op 30 juni 2019 sloten ook broer Kees en zijn vrouw Odette de winkel in Terneuzen. Platen werden er toen allang niet meer verkocht.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten